Around America Adventure 05/06

trk36zip2

Det är något speciellt att ge sig på en utmaning som ingen tidigare prövat, alla fall om man frågar Renata. Aldrig tidigare hade någon av egen kraft rundat det som kallas för USAs ”The lower 48 states” , de lägre 48 staterna. Idén om projektet föddes sommaren 2000 och Renata skulle då genomföra expeditionen tillsammans med Göran Kropp. Men när Göran förolyckades hösten 2002 så bestämde sig Renata att hon skulle göra sitt bästa och se om hon hade det som krävdes för att klara av ett så lång och komplext projekt på egen hand.

Efter 5 års förberedelser startade så Renata den 4 juli 2005 i Seattle i sin kajak och paddlade hela Stilla havskusten söderut till San Diego, där fortsatte hon på cykel österut, dragande kajaken efter sig på släp, hela vägen till Mexicanska Golfen.

Sedan gick färden vidare med kombination av kajak och cykel runt golfen, Florida och vidare norrut utmed Atlantkusten och hela vägen till Kanadensiska gränsen. Väl där cyklade Renata hela vägen västerut igen mot Seattle efter att ha paddlat genom delar av Stora Sjöarna. Den 15 september 2006 paddlade Renata så tillbaks in till Seattle igen. Då hade hon varit igång i 439 dagar och färdats mer än 18 200 kilometer av egen kraft.

För sin unika prestation utnämnde borgmästaren i Seattle den 15 september till ”Renata Chlumskas Day” och Renata utsågs av Tidningen Outside till en av världens 25 främsta äventyrskvinnor. Renata är den första, och hittills enda, människan som rundat de lägre 48 staterna av USA helt av egen kraft.

Renata Chlumska

Kämpandes uppför en brant isvägg på väg mot toppen av världens högsta berg. Ensam i kajaken mot piskande vågor på ett rytande Stilla havet. Eller, pressad till det yttersta av extrema krafter i en flygsimulator under förberedelserna till nästa utmaning. Resan till rymden. Man kan knappast leva bättre upp till Renatas eget konstaterande, att livet är ett äventyr.

Läs mer