#fjällvett

Expedition Clean-up Kebnekaise 2014, ett samarbete mellan Håll Sverige Rent och Försvarsmakten med bl.a. äventyrarna Renata Chlumska och Oskar Kihlborg. Photo: Oskar Kihlborg 2014

Photo: Oskar Kihlborg

Fem viktiga råd för äventyret i fjällen

Ett samarbete mellan Fjällräddningen, Friluftsfrämjandet, Håll Sverige Rent och Svenska Turistföreningen.

Den här ovanliga sommaren är det många som har vidgat sina semestervyer inom Sveriges gränser och upptäckt vår fantastiska fjällvärld. Det är så glädjande att se att äventyrslivet har lockat en större bredd av besökare. Nu närmar sig vintersäsongen och erbjuder andra typer av upplevelser. Vi är många som ser fram att njuta av utelivet på skidor, snöskor och långfärdsskridskor eller kanske med ett pimpelspö i handen ute på isen.

Det kan vara utmanande att vistas i svenska fjällvärlden

För många är det själva grejen – att tänja på gränserna för vad jag själv tror att jag klarar av och få känna styrkan och glädjen i att bemästra något svårt. Men tyvärr har vi sett exempel på händelser i fjällen där besökare verkar ha tagit sig vatten över huvudet och inte alls bemästrat sina utmaningar. Media har rapporterat om vandrare som utsätter sig för risker och skräpar ner. Fjällräddningen vittnar om att mängden uppdrag fortfarande är för många. Åker människor till fjällvärlden med för lite kunskap och förberedelser? Utsätter sig besökare för alltför stora och onödiga risker?

Vi tror att de flesta besökare i fjällvärlden vill göra rätt, men att man i början inte riktigt vet hur. Här är fem punkter som vi hoppas många kan bära med sig och sprida med kärlek.

  1. Säkerheten är nummer 1. Håll koll på väderrapporten – vädret växlar snabbt i fjällvärlden och speciellt under vintern ställer det stora krav på förberedelser.Berätta alltid för någon vart du ska och när du beräknar vara tillbaka. Lita inte på att det kommer att finnas täckning på telefonen under turen.
  2. Kunskap är lätt att bära: Läs på innan! Låna eller köp böcker, sök information på nätet, gå en kurs så att du lär dig använda karta och kompass, boka guidning.
  3. Planera för det oväntade: Under turen kommer omständigheterna och förutsättningarna ändras. Nödvändigheter vid toppbestigningar och fjällturer i allmänhet är: karta och kompass, vind- och vattentäta plagg, värmeplagg, första hjälpen, mat och vatten. Var beredd på skador, att du måste ligga pall i tältet en dag extra och att det kan bli spänningar i gruppen.
  4. Lämna bara ditt fotavtryck: Fjällturer sker ofta i skyddade områden såsom naturreservat eller nationalparker. Följ reglerna som gäller och tänk också på att du många gånger rör dig i renbetesland. Det är nolltolerans mot nedskräpning i fjällen! Naturen är ingen sopstation och där finns inga sopbilar. Ta ansvar för dig själv och det du bär med dig.
  5. Kom ihåg att njuta! Att vara väl förberedd gör resan trevligare. Ta hand om dig så att du orkar ha en positiv attityd, våga upptäcka nytt och vara villig till samarbete. Hjälp andra och ta tillfället i akt att träffa nya människor med samma intresse som du!

Var rädd om dig och naturen!

Packlista vinter

Ryggsäck med regnskydd alt packa i vattentäta packpåsar
Bekväma och vattentäta vandringskor med högt skaft
Damasker
Skalplagg (vindjacka/vindtäta byxor)
Långbyxor i syntet
Underställ i ull eller syntet närmast kroppen
Strumpor i ull eller syntet
Varm tjocktröja
Dunjacka (förstärkningsplagg)
Mössa, buff och vantar. Gärna tjocka tumvantar
Extra underställ och strumpor
Sitt – alt liggunderlag
Solkräm, solstift, solglasögon
Mat och dryck. Tät vattenflaska, termos, kåsa och spork
Plastpåse för skräp
Fickkniv, tändstickor/tändstål
Första förband och skavsårsplåster
Toalettpapper
Fjällkarta och kompass
Pannlampa och visselpipa
Vindsäck och spade
Lite reparationsutrustning, exempelvis silvertejp eller remmar
Eventuellt kikare och kamera

Glöm inte att läsa på om fjällsäkerhet innan du ger dig av på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.

Renata Chlumska

Kämpandes uppför en brant isvägg på väg mot toppen av världens högsta berg. Ensam i kajaken mot piskande vågor på ett rytande Stilla havet. Eller, pressad till det yttersta av extrema krafter i en flygsimulator under förberedelserna till nästa utmaning. Resan till rymden. Man kan knappast leva bättre upp till Renatas eget konstaterande, att livet är ett äventyr.

Läs mer